Pogosta vprašanja

Za vas smo pripravili pregled najpogostejših vprašanj in odgovorov. Če odgovorov na svoja vprašanja ne boste našli na tem mestu, nas pokličite na 02 421 67 50 ali nam pišite na info@lumar.si in z veseljem vam bomo odgovorili.


 

Vprašanja in odgovori

a

1. Kako dolgo traja gradnja montažne hiše? 

Izvedba faze »delno finaliziran objekt« traja 4 mesece od pričetka montaže objekta (odvisno od zahtevnosti objekta). 

Izvedba faze »finaliziran objekt« traja 6 mesecev od pričetka montaže objekta (odvisno od zahtevnosti objekta in vgrajenih materialov). 

2. Kakšne vrste strank se praviloma odločajo za gradnjo montažnih hiš?

Za gradnjo montažnih hiš se odloča tako starejša kot mlajša generacija, s tem da mlajši ljudje skoraj nimajo zadržkov do montažnih hiš. Prav tako se za montažne hiše odločajo ljudje z različno kupno močjo, temu primerno pa so različne tudi hiše, ki jih izdelamo. Vsekakor pa so to kupci, ki niso pripravljeni svojega prostega časa žrtvovati za usklajevanje neštetih izvajalcev in želijo vselitev po vnaprej znani ceni kar najhitreje. V ospredje pa prav tako stopa zavest o tem, da je nakup hiše samo prvi korak pri investiciji in da je zelo pomembno tudi, kakšni so pričakovani bodoči stroški hiše. Nizka poraba energije je vsekakor močan argument za veliko kupcev. Bistveno je, da ljudje nimajo predsodkov do montažne gradnje ter da so seznanjeni s tem, katere prednosti jim prinaša.  

3. Kolikšen delež strank se odloča za gradnjo "finaliziran objekt"?

Za gradnjo montažne hiše v fazi "finaliziran objekt" se odloči več kot 95 % vseh naših strank.  V tej izvedbi so zajeta vsa dela od temeljne plošče dalje do praktično vaše vselitve. Manjkajo luči ter notranja oprema. Pomembno je poudariti tudi celovitost garancije, ki vam jih ob izbiri izvedbe »finaliziran objekt« po sistemu Lumar nudimo.

4. Nam lahko daste nekaj nasvetov o tem, kaj mora upoštevati stranka, ko se odloča o tem, kakšno montažno hišo bo gradila (kako veliko, kakšen tip hiše itd.)?

Smiselno je, da si stranka izbere hišo, ki ji ustreza predvsem tlorisno in po velikosti (razporeditev prostorov, funkcionalnost glede na družinske razmere oziroma število družinskih članov). Seveda ji mora biti tudi zunanjost hiše všeč, čeprav se le-ta lahko priredi po njenih željah (določeni elementi bistveno spremenijo videz same hiše, kot na primer barva oken, fasade in kritine, okenski križi, okrasni štukaturni elementi fasade, okrasni stebri, odprti ali zaprti napušči in podobno).
Prav tako je pomembno, da kupec upošteva okolje, v katerem bo hiša stala in hišo umesti v ta prostor. Ne nazadnje igra ključno vlogo tudi finančno stanje investitorja. 

5. Kolikšna je običajno življenjska doba montažne hiše?

Marsikatera 50 in celo več let stara montažna hiša je enako ali celo bolje ohranjena kot njena zidana »vrstnica«. Osnovni konstrukcijski material pri montažni gradnji je les, ki je trajen gradbeni material. Les se je za gradnjo hiš uporabljal že leta 1200 pr. n. št., kar dokazujejo številni zgodovinski viri, lesene hiše pa spadajo med najstarejše stavbe na svetu. Dokaz za to so številne lesene stavbe, ki že več sto let kljubujejo zobu časa. Tudi pri nas jih ne manjka – v bližini Velikih Lašč, na primer, denimo stoji najstarejši ohranjeni toplar na Slovenskem iz leta 1772, v Deželi kozolcev v Šentrupertu pa Lukatov toplar, ki naj bi ga postavili 1795.

6. Kaj zajema ponudba »finaliziran objekt« po sistemu Lumar?

V tej izvedbi so zajeta vsa dela od temeljne plošče dalje do praktično vaše vselitve. Manjkajo luči ter notranja oprema. V naši ponudbi je opisana prav vsa oprema ter nivo obdelave, ki jo boste dobili; tip parketa, cenovni nivo keramike, sanitarna oprema, tip fasade in možnosti izbire barve, stavbno pohištvo – okna, vhodna vrata, notranja vrata in okna, balkonska vrata ter možnosti izbire barve le-teh. Izvedbo »finliziran objekt« po sistemu Lumar zelo toplo priporočamo. Glede na naše znanje in dobre pogoje pri naših dolgoletnih dobaviteljih smo prepričani, da je ob koncu, ko potegnete zadnjo črto pred vselitvijo, takšna izbira najugodnejša. Ob dejstvu, da ob vselitvi ne boste imeli slabega priokusa zaradi možnih zapletov pri dogovorih s podizvajalci in časa, ki ga boste za to porabili, je pomembno poudariti tudi garancije, ki vam jih ob izbiri izvedbe »finaliziran objekt« po sistemu Lumar nudimo. Četudi redka, a okvara kakšne naprave je vselej možna, je v času garancijske dobe le ena telefonska številka ali elektronska pošta, ki vas pripelje do rešitve. Prav tako bi opozorili vse, ki se odločate za nakup hiše, da skrbno preverite ponudbe različnih ponudnikov montažnih hiš, saj so lahko odstopanja od ponujenega obsega kot tudi kvalitetnega nivoja materialov in opreme zelo različna.

7. Kaj zajema ponudba »delno finaliziran objekt« po sistemu Lumar?

Izvedba »delno finaliziran objekt« po sistemu Lumar nudi nekaj svobode in lastne kreativnosti, v kolikor ste pripravljeni žrtvovati malo več časa za koordiniranje podizvajalcev. Pri tej izvedbi kupite hišo, ki jo prevzamete zunaj popolnoma dokončano od temeljne plošče dalje, v notranjosti pa so izvedene vse grobe elektro in strojne instalacije, brez fino montaže in brez sanitarne opreme, naša dela pa se končajo z izvedbo estrihov. Prav tako kot kupec v lastni režiji izvedete keramiko, parket in slikopleskarska dela. V tej opciji je zajeta tudi vsa tehnološka oprema vezana na zasnovo energetske varčnosti vaše hiše. 

8. Kaj pomeni izvedba »zunaj dokončan objekt« po sistemu Lumar?

Ta različica je za tiste, ki jim rok gradnje ni najpomembnejši ali prav nasprotno, ki zaradi finančnih ali drugih robnih pogojev razmišljajo o izvedbi svojega doma čez daljše časovno obdobje. Prav tako se bodo tukaj našli tisti, ki radi kakšno delo izvedejo v lastni režiji. Pogodba po tem načinu predvideva izvedbo zunaj dokončanega objekta, kar pomeni od temeljne plošče dalje vse, vključno z zaključeno fasado in zunanjim stavbnim pohištvom ter vsemi krovsko kleparskimi deli. Na ta način je objekt zaprt pred zunanjimi vplivi in pripravljen na vašo nadaljnjo uporabo. Manjkajo seveda vse elektro in strojne instalacije, estrihi in slikopleskarska dela. V Lumarju vam priporočamo izvedbo »na ključ«, saj naši preizkušeni podizvajalci, s preizkušenimi materiali, pod okriljem Lumar garancije, nudijo prav gotovo hitrejšo in kvalitetnejšo izvedbo kot v lastni režiji. 

9. Kakšna je razlika med nizkoenergijsko in skoraj nič-energijsko hišo?

Prva in najočitnejša razlika je pri letni porabi potrebne toplote za ogrevanje stavbe. Pri tem velja, da so nizkoenergijske hiše tiste, s porabo manjšo od 60 kWh/m2 a, medtem ko za skoraj nič-energijske hiše (imenovane tudi pasivne hiše) velja, da je poraba manjša od 15 kWh/m2 a. Razlika se pojavi tudi pri uporabi in zbiri konstrukcijskih sistemov

10. Kako prezračevalni sistem rešuje morebitne težave z vonjem, ki se lahko pojavi v kuhinji, kopalnici in WC-ju? V kolikem času se rešimo neželenega vonja?

Hitrost pretoka zraka je minimalna, tako da velikega gibanja zraka ni moč čutiti. V pasivnih hišah je hitrost pretoka zraka precej nižja kot v standardno grajenih hišah, zato tudi ne prihaja do visokih temperaturnih razlik na površinah (topli radiatorji / hladne steklene površine). 

11. Kako hrupen je prezračevalni sistem? Ali ga občutljivi ljudje zaznajo?

Na podlagi večletnih izkušenj z gradnjo skoraj nič-energijskih hiš oz. objektov, ki smo jih predhodno imenovali pasivne hiše ali objekti, lahko zagotovimo, da ljudje ne zaznajo, kdaj je sistem izklopljen in kdaj ne. Samodejno prezračevanje namreč prinaša ugodno bivalno klimo v vseh pogledih, tudi v primeru zvoka in hrupa. Eliminiran je tudi zvok med dvema sobama, kjer je statični zrak, težava se lahko pojavi le med dvema neprezračenima prostoroma. 

12. Ali lahko v skoraj nič-energijski hiši odpiramo okna? Ali dejansko obstajajo okna, ki jih je mogoče odpirati v prezračevalnem prostoru?

Tudi v skoraj nič-energijskih hišah s porabo energije pod 15kWh/m2 a (predhodno imenovane pasivne hiše), se okna odpirajo v vsaki sobi, odpirate jih lahko kadarkoli želite. Vendar pa izkušnje kažejo, da v hišah z vgrajenim prezračevanjem le redkokdaj čutite potrebo po odpiranju oken, saj je kakovost zraka in s tem bivalnega ugodja izredno velika.

13. Kako točno in natančno nastavimo primerno temperaturo v različnih sobah in jih prilagodimo našim aktivnostim ter potrebam?

V bistvu je nastavljena relativno enakomerna temperatura, saj omogoča inteligentni ovoj stavbe odlično izolacijo. Vendar pa si kdaj zaželimo, da je kopalnica toplejša od ostalih prostorov in spalnica hladnejša. Rešitev v kopalnici so FBiH, električni grelec, ogrevana stojala za brisače ... V spalnici pa prostor ohladimo z odpiranjem okna za daljše ali krajše obdobje. Izkušnje in raziskave pa kažejo, da bo vaš spanec odličen že pri 20 stopinjah Celzija, če le imate svež zrak v prostoru. Ljudje, ki živijo v skoraj nič-energijskih hišah s porabo energije pod 15 kWh/m2 a (pasivnih hišah) že po nekaj tednih ne odpirajo oken in se navadijo novega sistema. 

14. Ali lahko s prezračevanjem zmanjšamo vplive alergij? Ali obstajajo filtri v ventilacijskem sistemu?

Zaradi prezračevanje z rekuperacijo, razni delci ne uhajajo v hišo. Nameščeni so namreč fini filtri, ki onemogočajo tudi vstop cvetnega prahu v hišo in na ta način preprečujejo draženje, ki nastaja kot posledica alergij. Prezračevanje z rekuperacijo zato prinaša udobne in prijetne bivalne pogoje tudi za alergike.

15. Mnogi ljudje se bojijo preveč kompleksne tehnologije. Delujejo sistemi in nadzor neodvisno od nas?

Če nimate problemov pri reguliranju in nadzorovanju navadne toplotne postaje vašega ogrevalnega sistema in klima naprave, tudi ne boste imeli problemov z reguliranjem prezračevanja v hiši. Deluje namreč avtomatsko in le redko zahteva ročno upravljanje sistema.

16. Ali lahko tak sistem prezračevanja uporabnik upravlja sam ali mora za vsako spremembo poklicati strokovnjaka?

Vsake tri mesece delovanja priporočamo menjavo grobih filtrov prahu. Fini filtri na sprednji strani prenosnika toplote se menjavajo enkrat na leto. Filtre lahko zamenjate enostavno, podobno kot pri sesalnikih prahu. Priporočamo pa, da vsaka tri leta, celoten sistem preveri strokovnjak.

17. Kaj se skozi leta nabira prah v prezračevalnem sistemu? Kako ga vzdržujemo?

Prva naprava skozi katero se dovaja svež zrak je filter za trdne delce, ki preprečuje dostop prahu v sistem. Namen dohodnega zraka je, da medtem ko potuje skozi vse odseke cevi sistema, postane toplejši in bolj suh. Zmanjšana vlaga v prostoru tako onemogoči nastanek plesni, glivic in ostalih neprijetnih nadlog.

18. Ali lahko s prezračevalnim sistemom ohlajamo hišo tudi poleti?

Prezračevalni sistem v prvi vrsti skrbi za stalen dovod svežega zraka in ni namenjen ohlajevanju hiše v poletnem času. Da bi lahko s prezračevalno napravo tudi ohlajevali zrak v poletnem času je potrebna vgradnja dodatnih hladilnih naprav na sistem prezračevanja. Za pasivno pohlajevanje hiš v poletnem času lahko izkoristite toplotno črpalko, za aktivno pohlajevanje na želeno temperaturo je potrebno uporabiti klimatsko napravo. Skoraj-nič energijske hiše so z elementi ovoja in senčenja steklenih površin zasnovane tako, da ohranjajo prijetno temperaturo skozi vse leto, aktivni sistemi pohlajevanja niso potrebni.

19. Kako takšen sistem zgleda? Ali se vidijo povsod cevi in prezračevalne rešetke?

Cevi niso vidne, saj so montirane v stene, strop … Dovodne in odvodne cevi so na voljo v različnih oblikah, za vsak okus se najdejo prave.  Oblikovane so lahko tudi tako, da so skoraj nevidne.

20. Kaj se zgodi, če v skoraj nič-energijski hiši zmanjka elektrike?

Vsi konvencionalni sistemi so odvisno od enega ali več virov energije; ogrevanje na plin zahteva plin in elektriko, ogrevanje na olje zahteva olje in elektriko, ogrevanje na lesne palete zahteva les in elektriko. Pasivni sistem prezračevanja in ogrevanje za delovanje potrebuje le električno energije in še te zelo malo. Razmislite pa lahko tudi o dodatni energiji, ko jo pridobite s vgradnjo sončne elektrarne. In, če zmanjka električne energije za več dni, tudi v najhujših zimskih temperaturah, temperatura v skoraj nič-energijski hiši ne pade pod 16 stopinj Celzija.

21. Ali so po obliki skoraj nič-energijske hiše vse enake?

Že dolgo več ne velja, da so skoraj nič-energijske hiše lahko le določene oblike. Današnje hiše prilagajamo vašim željam in potrebam. Pasivna struktura sicer deluje po sistemu določenih zakonitosti, zato priporočamo, da svojo želeno skoraj nič-energijsko hišo oblikujete s strokovnjaki, ki vam svetujejo pri izbiri dizajna hiše, izbiri stavbnega pohištva in drugih arhitekturnih specifikah. Vse to namreč vpliva na kakovost in bivanjsko ugodje vaše hiše.

22. Ali je pritličje skoraj nič-energijske hiše hladno?

Zaradi visoke kakovosti izolacije površina tal vedno doseže želeno sobno temperaturo. Še posebej je ta ugodna ob menjavi letnih časov.

23. Ali imate samo tipske tlorise?

To je ena najpogostejših zmot s katerimi se srečujemo pri pogovoru s kupci. Namreč tlorise, ki jih vidite na spletnem mestu ali katalogih, seveda lahko prilagajate! Gre za ideje, ki vam služijo pri iskanju najprimernejših rešitev za vašo novo hišo.

Vsaka hiša, ki jo načrtujemo v sodelovanju z vami, je unikat, tlorisi pa so osnova. Zato se z vami pogovorimo o željah, življenjskem slogu ter vam svetujemo na podlagi dolgoletnih izkušenj.

24. Ali ponujate tudi individualno zasnovane hiše?

Z našim programom Lumar INDIVIDUAL si lahko dovolite v popolnosti izraziti svojo osebnost, značaj, občutek za estetiko in pozornost do najmanjših detajlov. Vašim željam, pričakovanjem in zahtevam znamo prisluhniti in jih skupaj s strokovnjaki v našem arhitekturnem biroju celovito preoblikovati v individualno zasnovo vaše hiše. Samo za vas. Vsak kupec tako dobi svojo, unikatno hišo, ki v popolnosti izraža njegovo osebnost, značaj, občutek za estetiko in pozornost do najmanjših detajlov.

Še posebej pa smo ponosni na uspešno sodelovanje z investitorji, ki so nam z izvirnimi rešitvami svojih izbranih zunanjih arhitektov zaupali v izvedbo njihove prav posebne, unikatne zasnove njihovih bodočih domov, ki so v tako predanem odnosu dokaz, da znamo prisluhniti ideji in s tem dragocena referenca tudi nam. Z izrazito spoštljivo noto do avtorskih rešitev ohranjamo celovitost in originalnost arhitekturnega koncepta in zgodbe, ki naredi arhitekturno stvaritev posebno. Zavedamo se edinstvenosti ter pomena kakovostne arhitekture in z veseljem pristopamo k realizacijam individualnih idej.

25. Ali je montažna hiša odporna proti požarom?

S pravilnim dimenzioniranjem konstrukcije brez težav dosežemo zahtevano odpornost proti požaru. Les namreč gori počasi in enakomerno, glede na presek lesa pa je mogoče natančno določiti čas gorenja. Pri visokih temperaturah pri gorenju se na zunanji površini lesa tvori zoglenela plast, ki varuje notranje nosilno jedro. V primerjavi z drugimi materiali tako lesena konstrukcija dlje časa ohrani nosilne lastnosti. Poleg tega so leseni deli pred ognjem zaščiteni z mavčno-vlaknenimi ali drugimi ploščami in toplotno izolacijo, torej še z dvema ognjeodpornima materialoma.

26. Ali bo v primeru vdora vode montažna hiša povsem uničena?

Pri sanaciji vdora vode v hišo, je zelo pomembno, da vemo o kakšnem vdoru vode govorimo. Je do tega prišlo zaradi poplav, dviga podtalnice ali počene cevi. Pri dvigu podtalnice ali počenih ceveh govorimo namreč o vdoru čiste, pitne vode. Med tem ko so uničujoče poplave iz poletja 2023 pokazale, da se pri poplavah srečujemo s kontaminirano vodo, z muljem, težkimi kovinami, nevarnimi odpadki, organskimi in drugimi odpadki, zato moramo v tem primeru drugače pristopiti k sanaciji.

Vendar se ne glede na vrsto vdora vode držimo osnovnih napotkov; predvsem pri poplavah je prva skrb varnost ljudi, v naslednji fazi pa preprečimo nadaljnjo širjenje škode oz. poskrbimo, da bo nastala škoda čim manjša. Nato je pomembno, da v čim krajšem času pričnemo z izsuševanjem konstrukcije. Cilj vsake sanacije je obnoviti konstrukcijske sklope na način, da bodo tudi v prihodnje ponujali stabilno in trajno konstrukcijo ter prijetne bivalne pogoje. In pri leseni gradnji je ključno, da ustrezno izsušimo leseno konstrukcijo, ki predstavlja osnovno nosilno konstrukcijo hiše. Način izsuševanja je odvisen od vrste vdora vode in izpostavljenosti vodi; koliko vode in kako dolgo je bil objekt izpostavljen takšnemu stanju.

Ne glede na vrsto gradnje, je potrebno po vdoru vode zagotoviti ustrezno izsuševanje, prednost lesene gradnje vidimo v tem, da tehnologija gradnje omogoča, da pri vdoru vode odstranimo vse obloge in namočeno toplotno izolacijo, s čimer dostopamo direktno do lesene konstrukcije. Volumensko je lesene konstrukcije bistveno manj kot masivne stene, zato se lahko izsuši v krajšem času, ob tem pa imamo z odprtjem konstrukcije boljši pregled in možnost kontrole nad izsuševanjem po celotni globini konstrukcije, kar je pri klasični gradnji težje.

Vsekakor pa lahko s pravilno sanacijo tudi poškodbe vdora vode saniramo na način, da še naprej zagotovimo trajnost konstrukcije in pomembneje, prijetne bivalne pogoje. Je pa glede na vrsto in obseg vdora vode odvisno kakšen bo natančen postopek sanacije.

27. Kaj pomeni PHPP, čemu služi in ali je nujno potrebno?

Kratica PHPP pomeni Passivhaus-Projektirungspaket, in predstavlja programsko orodje, ki so ga razvili na Passivhaus inštitut za izračun energijske učinkovitosti stavb in dokazovanje izpolnjevanja standardov pasivne hiše. Gre za programsko orodje, ki omogoča zelo natančen izračun in vrednotenje posameznih parametrov stavbe, transmisijske izgube, toplotne mostove, solarne dobitke in ostale karakteristike, ki nam pomagajo pri optimalni energetski zasnovi stavb. S PHPP izračunom se dokazuje izpolnjevanje pogojev Eko sklada za pridobitev nepovratne finančne spodbude, tako pri nas brez predhodnega PHPP izračuna nikoli ne začnemo z izvajanjem ali načrtovanjem gradnje skoraj nič-energijske hiše s porabo pod 15 kWh/m2 a (pasivna hiša).

28. Ali v podjetju Lumar ponujate pasivne hiše?

Da. Podjetje Lumar je pionir na področju gradnje pasivnih lesenih montažnih hiš oz. objektov. Kot prvi slovenski proizvajalec smo leta 2007 zgradili pasivno hišo, ter pri nemškem Passivhaus inštitutu certificirali pasivno tehnologijo in pasivno hišo. Do danes smo zgradili več kot 450 pasivnih objektov in tri vrtce v pasivni tehnologiji. Glede na dejstvo, da Eko sklad razpisuje nepovratne spodbude oz. subvencije za skoraj nič-energijske objekte in je gradnja skoraj nič-energijskih objektov z Evropsko direktivo obvezna po letu 2020, smo leta 2017 kot prvi slovenski proizvajalec začeli z uvajanjem imena skoraj nič-energijske hiše (SNEH). Naredili smo tudi korak naprej in kot prvi slovenski proizvajalec kupcem ponujamo skoraj nič-energijske hiše (SNEH) s standardno vgrajenim prezračevanjem.

29. Kaj pomenijo izrazi skoraj nič-energijska hiša, aktivna hiša in pasivna hiša?

V zadnjem obdobju se srečujemo s številnimi novimi definicijami poimenovanja hiš glede na njihovo energetsko učinkovitost, potrebe po ogrevanju in druge karakteristike za njihovo delovanje. Povzeli smo razlago treh vrst Lumarjevih montažnih hiš, pri katerih spadamo med pionirje razvoja in praktičnega prikaza tovrstnih hiš v Sloveniji.

Pasivna hiša – pasivna hiša je bila razvita in predstavljena leta 1990 na Passivhaus inštitutu v nemškem Darmstadtu. Ena ključnih karakteristik je potreba po energiji za ogrevanje, ki znaša manj kot 15 kWh/m2 leto, ob tem je še zahteva za zrakotesnost ovoja, ki ne sme preseči vrednosti n=0,6h -1. Ob tem je omejena tudi poraba celotne primarne energije na 120 kWh/m2 letno. V praksi predstavlja stavbo, ki ponuja visoko bivalno ugodje ob nizkih stroških za delovanje. Gre za prostovoljno certifikacijsko shemo, kjer lahko ob izpolnjevanju pogojev certificiramo stavbe ali posamezne tehnologije za gradnjo. V podjetju Lumar smo na Passivhaus inštitutu kot prvi v Sloveniji certificirali konstrukcijski sistem Pasiv Eko in plusenergijsko hišo Primus-D 137d. Ob tem smo certificirali še konstrukcijski sistem Lumar Pasiv Energy in eno stanovanjsko hišo v Avstriji. Za hiše grajene v standardu pasivne hiše, s porabo pod 15 kWh/m2 a lahko pridobite nepovratno subvencijo Eko sklada.

Skoraj nič-energijska hiša – ob poudarku razvoja rešitev za gradnjo stavb z visoko energetsko učinkovitostjo se je oblikoval izraz skoraj nič-energijske hiše, ki se uporablja v celotnem evropskem prostoru in vseh dokumentih in direktivah Evropske unije vezanih na energetsko učinkovitost stavb. Predstavlja stavbo, ki ponuja visoko bivalno ugodje, z opredeljeno visoko energetsko učinkovitostjo, majhno potrebno količino energije za delovanje stavbe in najmanjšim dovoljenim deležem obnovljive energije. Slovenija je standard skoraj nič-energijske hiše definirala za največjo dovoljeno porabo energije za ogrevanje 25 kWh/m2 letno in minimalno 50% deležem uporabe obnovljivih virov energije. Za skoraj nič-energijske hiše s porabo pod 15 kWh/m2 leto (kar ustreza standardu pasivne hiše) lahko pridobite subvencijo Eko sklada.

Aktivna hiša –   za razliko od pasivne hiše, aktivna hiša definira stavbe na osnovi treh ključnih področji gradnje; energije, okolja in bivalnega ugodja. S to definicijo na nek način presega koncept pasivne hiše, ki se bolj osredotoča na energijo. Posebna pozornost se namenja prijetni bivalni klimi, ki jo z enostavnim upravljanjem omogočajo pametne inštalacije. K uveljavitvi koncepta aktivne hiše je pripomogla zveza Active house Alliance s sedežem v Bruslju, ki je razvila tudi certifikacijsko shemo za pridobitev certifikata aktivne hiše. Gre za prostovoljno certifikacijsko shemo, skozi katero se stavba kvantitativno ovrednoti na vseh treh ključnih področjih trajnostne gradnje, na osnovi česar prejme certifikat Active house. V podjetju Lumar smo kot prvi v Sloveniji leta 2019 certificirali stanovanjsko hišo Lumar Primus-R 150 EDITION, našo vzorčno hišo v Dragomlju.

30. Zakaj je montažna hiša prava izbira?

Dejstvo je, da si vse več ljudi prizadeva živeti po trajnostnih načelih, zato ne preseneča, da se v zadnjih letih razmerje med zidano in montažno gradnjo vse bolj nagiba v prid zadnji – prednost dajemo vsemu, kar je trajnostno in zeleno, medtem ko na stranski tir potiskamo vse, kar obremenjuje okolje. Za montažne hiše se sicer odloča tako starejša kot mlajša generacija, le da se zadnja ne ukvarja s predsodki, ki spremljajo montažno gradnjo, predvsem pa si želi trajnostno, energijsko učinkovito hišo, v katero je vgrajenih čim več naravnih materialov in ki bo v svoji življenjski dobi čim manj obremenjevala okolje.Montažna hiša je hitreje zgrajena in prej vseljiva kot zidana, gradnja je bolj »čista«, saj na gradbišču le še sestavijo v proizvodnji izdelane konstrukcijske elemente, investitor že na začetku ve, koliko ga bo stala hiša; predvsem pa na enem mestu dobi celovito storitev, od svetovanja pred začetkom gradnje do garancije za postavljen objekt in svetovanja ter servisa zunaj garancijskih rokov vgrajene opreme. Podrobnejšo razlago si preberite v našem vodiču po montažni gradnji.

31. Ali v podjetju Lumar ponujate masivno leseno gradnjo?

Kot pionir in ustvarjalec trendov na področju lesene montažne gradnje, tudi v Lumarju že vrsto let ponujamo gradnjo hiš in objektov iz masivne lesene konstrukcije. Z masivno leseno konstrukcijo smo naredili paviljon Expo Milano 2015, našo vzorčno hišo Lumar BlackLine W8 na Dunaju, ter nekaj individualno zasnovanih hiš iz družin BlackLine in Individual. Pri masivni leseni gradnji uporabljamo dva različna sistema; Lumar iQwood DLT in Lumar CLT. Tehnologija sestavljanja desk, ki so križno postavljene, je zelo podobna, le da pri križno mozničenem lesu (Lumar iQwood DLT) namesto lepil uporabljamo lesene bukove moznike. Sistem iQwood je tako povsem naraven sistem, brez lepil, kemikalij in kovin.

facebook
Youtube
LinkedIn
instagram
LinkedIn